سویق یکی از خوراکیهای مفید در طب اسلامی وسنتی است که از آن به عنوان غذا و دارو استفاده میشود. این ماده مغذی از تفت دادن آرد دانههایی مانند گندم، جو، برنج، عدس و ماش تهیه میشود.
سویق نقش موثری در حفظ سلامت و تقویت بدن در کودکان در حال رشد، بزرگسالان و زنان باردار دارد و برای درمان ضعف استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان مفید است. در ادامه این مطلب پاسخ سوالات خود را درباره این خوراکی مغذی بگیرید.
یکی از خوراکیهای کمتر شناخته شده ولی مهم و پرخاصیت که خوردن آن در طب اسلامی سفارش شده است، سویق نام دارد. سویق از تفت دادن آرد غلات مانند گندم، جو، برنج و حبوباتی مثل ماش، عدس و … به دست میآید و مهمترین خاصیت آن درمان ضعف و پوکی استخوان است. در فارسی به سویق پست نیز گفته و در طب اسلامی از آن هم به عنوان نوعی غذا و هم به عنوان دارو یاد میشود. جالب است بدانید در برخی منابع آمده است که از میوههایی ماند سیب، به، کدو تنبل و سنجد نیز میتوان سویق تهیه کرد.
نکته مهم
توجه داشته باشید، بیشتر سویقها اساساً دارو هستند نه غذا! یعنی آنها را نباید همیشه خورد و به صورت عادت غذایی در آورد. برای مثال طبق دانشنامه احادیث پزشکی، جلد ۲، صفحه ۳۷۴: از این دو نوع سویق (گندم و جو) که بگذریم، دیگر انواع سویق، به عنوان غذا مصرف نمىشوند و [تنها] مصرف دارویى دارند.
خواص سویق
خاصیت هر سویقی با خاصیت همان چیزی که از آن تهیه شده است، تناسب دارد و بسته به مادهای که از آن تهیه میشود، طبع و ویژگیهای منحصر به فرد و خواص درمانی مخصوص دارد. برخی از مهمترین خواص انواع سویق بسته به ماده تشکیل دهنده آن به شرح زیر است:
سویق گندم
مهمترین نوع سویق که در طب اسلامی و روایاتی که از امامان آمده است، به خوردن آن توصیه شده، سویق گندم است. سویق گندم باعث تقویت عمومی بدن، تقویت کودکان درحال رشد و افزایش نیروی جنسی میشود. همچنین خوردن آن برای مادران باردار و شیرده مفید است و از ناهنجاریهای مادرزادی جنین پیشگیری میکند. مصرف سویق گندم برای رفع ضعف و لاغری مفید است و باعث چاقی میشود.
سویق جو
سویق جو نیز همانند سویقی که از دانه گندم به دست میآید، برای تقویت عمومی بدن موثر است. مصرف سویق جو باعث تقویت استخوانهای پا و دست میشود و به سلامت چشمها کمک میکند. خوردن سویق جو برخلاف سویق گندم، برای کاهش وزن مفید است و در طب سنتی از آن برای کمک به درمان برسام (التهاب پرده میان کبد و قلب) و کاهش قند خون استفاده میشود.
سویق برنج
درمان اسهال، تقویت بنیه، سلامت دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ و درمان لاغری از خواص سویق برنج است.
سویق عدس
خواص سویق عدس شامل پیشگیری و درمان کم خونی، درمان خونریزیهای شدید قاعدگی، تقویت معده و کاهش صفرا میشود. همچمنین این سویق رافع تشنگی وعطش است وکسانی که همیشه عطش دارند می توانن از ان استفاده کنند . از خواص دیگر این خوراکی ؛ جلای قلب وروح است ودر روایات شیعی داریم که مصرف عدس موجب افزایش اشک چشم میشود .
سویق نخود
مصرف سویق نخود نیز باعث تقویت عمومی بدن و تقویت نیروی جنسی میشود و به رفع ضعف کمد و تسکین دردهای استخوان کمک میکند.
سویق ماش
تقویت قوای جسمانی، استحکام استخوانبندی و کمک به کودکان در حال رشد، از مهمترین خواص سویق ماش است.
سویق سنجد
سویق سنجد بسیار مقوی است و بهترین غذا برای رژیم غذایی دوران شیردهی است و باعث مهار طبع، تقویت نیروی بدن و سیستم ایمنی میشود.
سویق سیب
این نوع سویق برطرف کننده خون دماغ، درمان نیش مار و عقرب و دفع کننده انواع سموم از بدن مانند مواد مخدر است و به کاهش تب کمک میکند. از سویق سیب در طب اسلامی برای برطرف کردن مسمومیت دارویی استفاده میشود.
طرز تهیه سویق
روش درست کردن سویق بسیار ساده است. به طور کلی سویق از تفت دادن حبوباتی مانند ماش، نخود، عدس و لوبیا و غلاتی مانند گندم و جو به دست میآید. بعضی سویق را با قاووت و قُوَّتو اشتباه میگیرند. یکی از تفاوتهای سویق با قاووتها و قوتوها در این است که در تهیه قاووت از آرد تفت داده شده استفاده نمیشود، همچنین در قاووتها از شیرینکنندهها و طعمدهندهها (مثل قند، شکر و هل) استفاده میکنند. در حالی که سویقها مواد اضافی ندارند.
البته شما میتوایند برای تهیه یک سویق خوشمزه و مقوی، مقداری عسل، شیره خرما، شیر یا روغن زیتون به آن اضافه کنید لیکن توصیه میشود از افزودن آب یا شکر به ترکیبات معرفی شده در بالا خودداری کنید تا اثرات درمانی این معجون به خوبی حفظ شود.
نکات احتیاطی درباره مصرف سویق
۱- از مصرف سویق با آب پرهیز کنید.
۲- مردان باید از مصرف شکر همراه سویق اجتناب کنند، زیرا سبب ضعف و ناتوانی جنسی آنها میشود و بهتر است آن را به همراه خرما، عسل و شیر میل کنند.
۳- همانند سایر مواد غذایی، از زیادهروی در خوردن سویق پرهیز کنید زیرا باعث چاقی و اضافه وزن میشود.
اگر شما هم اطلاعات دیگری درباره انواع سویق و کاربردهای آن در درمان بیماریها دارید، نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای این صفحه در قسمت “ارسال نظر” با ما میان بگذارید.
منبع پزشکان