تذکّر: علی رغم جستجوی انجام شده نویسنده این متن را نیافتم. امیدوارم بر ما ببخشند.

مقدّمه

«و من آياته ان خلق لكم من انفسكم ازواجاً لتسكنو اليها و جعل لكم موده و رحمة: و از نشانه­های خداوند این است که همسرانی از جنس خودتان آفرید و بین شما مهر و محبت ایجاد کرد تا در کنار همسران خود از سکون و آرامش خاطر برخوردار شوید.» (سوره روم،آیه 21)

مرد و زن هر کدام به تنهائی موجودات ناقصی هستند که همواره به دنبال آرامش و تکامل می باشند.

با ازدواج و پیمان زناشوئی دل­های پریشان آنها آرامش پیدا می ­کند و افکار پراکنده آنها به سوی کانون خانواده که کانون عشق و مودت است، سوق داده می­ شود.

هدف از ازدواج، این مقدس ­ترین پیوند آسمانی نه تنها برآورده شدن نیازهای جسمی زن و مرد است بلکه بقای نسل نیز در گرو آن می­باشد. به­این­ترتیب سلامت روابط زناشوئی تأثیر مستقیم در سلامت جسم و روان طرفین و نیز ثمره ازدواج دارد، چراکه مصالح ساختمانی روح انسانیت توسط پدر و مخصوصاً مادر تهیه می ­شود. (اولین دانشگاه، آخرین پیامبر، ج 21، ص 6)

رابطه زناشوئی مهم ­ترین و اساسی ­ترین رکن در حفظ و تحکیم یک خانواده است و به گفته صریح قرآن موجب ایجاد مودت و رحمت بین زن و شوهر می ­گردد، همچنین در این رابطه حکمت دیگری نهفته است و آن­ هم تولید مثل نوع بشر می­باشد.

منشأ بسیاری از ناسازگاری ­ها، کج ­خلقی ­ها، بدرفتاری­ ها و بیماری­ های جسم و روان و حتی طلاق ­ها عدم برآورده شدن نیاز افراد از کانال تعیین شده آن، یعنی خانواده می ­باشد.

با توجه به اینکه بحث­ های صورت گرفته پیرامون این مسئله عمدتاً یک­ طرفه بوده و نگاه علمی یا فقهی صرف دارد و خلأ بحث تلفیقی در این زمینه احساس می­ شود، این مقاله درصدد است این موضوع را از نظر طب اسلامی بررسی کند.

نقش آداب زناشوئی در تحکیم روابط زن و شوهر و سلامت جسم و روان آنها

تطهیر جنسی نوعی پاکسازی بدن از سموم مختلف است ( قانون، ج 3 ، ص 224) که اگر از کیفیت و کمیت مناسب برخوردار باشد سبب تندرستی و نشاط شده و در غیر این­ صورت منجر به بیماری می­ گردد. ( ذخیره، ص 204)

تشریح مختصر جریان منی در مرد و زن

ماده اصلی منی (ماده­ای رطوبی) از لطیف­ترین و پخته­ ترین خون بدن (غذای هضم شده در درجه چهارم) به وجود می­آید. این خون در بیضه و تخمدان منی را تولید می­کند و از طریق مجاری در مردان به سمت آلت تناسلی و در زنان به سمت رحم حرکت می کند. (قرآن کریم، سوره طارق، آیه 6و7)

منی مرد از طریق آلت، به رحم زن می­ریزد و دهانة رحم باز شده و آن را تحویل می­ گیرد. در صورتی­ که عمل نزدیکی هم ­زمان با اوج لذت زن و مرد باشد،­ رحم با شدت منی را جذب می­ کند. (قانون، ج ،3 ص 217)

وقتی مجاری منی پرمی­ گردند طبیعت بدن به دفع آن نیازمند می­شود و اگر این تخلیه به طرز صحیح و با رعایت آداب و تمهیدات آن صورت پذیرد، نوعی دفع طبیعی اتفاق خواهد افتاد ( ذخیره، ص 204 )

آمیزش درست شبیه به این است که غذای مفیدی از بدن ربوده شود و طبیعت برای تلافی ماده­ای که از دست داده به شدت حرکت می­کند. این حرکت روی بدن اثر می ­گذارد و تأثیر آن در نشاط و نمو بدن موثر است. ( قانون،ج3، 223)

هر اندامی که در بدن انسان خلق شده است نیاز به تحرک و ورزش دارد و در صورت توقف تحرک دچار بیماری می­ گردد. به عنوان مثال حرکت مفاصل، ورزش چشم، گوش، ریزش غدد اشکی، ترشح غدد جنسی و …

منافع دیگر آمیزش صحیح عبارتند از:

1- دور کردن افکار نامطلوب از انسان

2- شجاع شدن

3- فرونشاندن خشم افراطی و غضب 

4- نشاط و قوت بدن که در درمان بیماری­ های سودائی مثل مالیخولیا و بیماری ­های ناشی از غلبه بلغم و دم مؤثر است.

5- افزایش اشتها به غذا به دلیل اینکه بدن از فضولات تخلیه شده و آماده قبول غذا می­ گردد.

6- از بین رفتن تاریکی چشم ­ها و سرگیجه

7- از بین رفتن سنگینی سر

8- سبکی کل بدن

9- افزایش هوشیاری (همان، ص 223)

با توجه به مطالب ذکر شده راجع به منافع آمیزش به نظر می ­رسد که یک ارتباط مناسب، در از بین بردن کدورت پیش آمده بین زن و شوهر مؤثر است. ضمن آنکه همبستری مناسب افراد در تعدیل رفتارهای اجتماعی آنها تأثیر به­ سزائی دارد.

 کسانی­ که از این نعمت محرومند عمدتاً در برخورد با مسائل اجتماعی، واکنش­های منطقی از خود نشان نمی دهند.

در احادیث مختلف به مساله ترک ازدواج یا به تأخیر انداختن آن، اشاره شده و ترک مقاربت بیشتر از چهار ماه معصیت شمرده شده است. و حتی ترک هم­خوابگی زن و مرد مکروه شمرده شده است. (هنر همسر داری ،ص332)

چراکه عدم تخلیة جنسی باعث آسیب­های جدی جسم و روان در زن و مرد می­ شود، به این شکل که در زنان ابتدا موجب کسالت، سردی تن و نهایتاً خفگی رحم گشته و در مردان هم باعث متراکم و سمی شدن منی شده و بخارات آن به قلب و مغز رسیده و عوارض جدی بر روی این دو ارگان مهم باقی می­ گذارد. (قانون ،ج 3 ، ص 223)

با توجه به مسائل ذکر شده اهمیت توصیه­ های فراوان دین اسلام در جهت تشکیل خانواده با هدف متعادل کردن روح و جسم انسان­ها آشکار می­گردد.

اما برای کسانی که توانائی ازدواج ندارند، خودنگهداری از طریق کاستن میل جنسی (نه عدم تخلیه) را توصیه می ­كند، تا عوارض عدم تخلیه متوجه فرد نگردد. یکی از روش­های پیشنهادی روزه ­داری می ­باشد. (احادیث پزشکی، ج 1 ،ص 643)

لازم به ذکر است که آثار و فواید تطهیر جنسی در هر نوع تخلیه و با هرگونه شرایطی دیده نمی ­شود. بلکه این فواید زمانی آشکار می­گردد که عمده تمهیدات آن رعایت گردد.

این شرایط تحت عنوان غذاهای هفت گانه نامگذاری و بحث می ­شود:

غذای خوراکی

غذای دیداری

غذای شنیداری

غذای پنداری

غذای بویائی

غذای لمس

غذای جنسی

غذای خوراکی

غذای غالب مصرف شده توسط افراد، از نظر کیفیت و کمیت روی چگونگی آمیزش اثر دارد.

در احادیث بسیاری از زبان ائمه (علیه السّلام) به غذاهائی مثل زردک، خرما، انجیر، خربزه، پیاز، تخم­مرغ، حلیم، شیر و عسل اشاره شده که بر توان جنسی می­افزاید و بسته به مزاج افراد آنها را در انجام مؤثرتر این عمل یاری می­دهد.( احادیث پزشکی ،ج 1، ص 629 تا 647)

به طور کلی فاصله مصرف غذا با آمیزش در چگونگی آن تاثیر دارد. بهترین زمان انجام آمیزش 2 تا 3 ساعت پس از مصرف غذا است. (قانون،ج3، ص 226) امام صادق (علیه السّلام) آمیزش با شکم پر را مایه فرسودگی بدن معرفی می­کنند.(احادیث پزشکی، ج 1 ص 605)

علت این است که حرارت بدن به سبب لذتی که از جماع حاصل می­گردد، تحلیل رفته و هضم غذا به خوبی صورت نمی­گیرد. (خلاصه الحکمه ،ج 2، ص 895 )

آمیزش در زمان گرسنگی مضرتر از جماع حین پری شکم است و عوارضی مثل ضعیف شدن حواس، سستی پاها و ضعف را به بار می­آورد ( ذخیره، ص 534، )

پس مقدار، زمان مصرف و فاصله خوراک با آمیزش روی کیفیت آن تأثیر مستقیم و مؤثر دارد.

غذای دیداری

توصیه به آراستن زن و شوهر و استحباب نظافت و زینت مردان و زنان برای تامین این نیاز است. چراکه چشم­ها پنجره ­های قلب هستند. (وسائل الشيعه ،ج20،ص246)

بر طبق متون دینی و قرآن کریم، آمیزش با زنان پیر، حائض و بیمار نکوهش شده است چرا که در چنین مواردی نفس از انجام عمل متنفر گشته و میل و رغبتی به انجام آمیزش ندارد، ضمناً شرایط مطلوب جماع فراهم نیامده و لذت کامل ایجاد نمی ­گردد و عوارضی مثل ضعف و یا بیماری­های جدی­ تر به ­جا می­ گذارد. در عوض جماع با محبوب مرغوب با کمال شوق و رغبت باعث فرح و سرور گشته و ضعف را بر طرف می­ کند. ( خلاصه الحکمه، ج 2، ص 900)

غذای شنیداری

به­ کاربردن کلمات عاشقانه و شادی­ بخش برای آمادگی زن و شوهر قبل از آمیزش بسیار مهم است. همبستری با وجود کلمات خشن و ناخوشایند ضربه شدیدی به روح می­زند و بر عکس کلمات زیبا تأمین کننده غذای دل است و زشتی­ها را از چشم دور نگه­ می­دارد. اگر از کسی به شوخی کلماتی مثل “از تو متنفرم” بشنویم، ناخودآگاه روح و روان ما آزرده می­ شود و برعکس اظهار علاقه به فردی، ولو به دروغ با کلماتی مثل “دوستت دارم” باعث ایجاد محبت می ­شود.

البته برد اثر کلام با همراهی نیت چند برابر می­ شود. اما در حین تماس جنسی سخن گفتن نهی شده است. و علت گنگی فرزند شمرده شده است. (احادیث پزشکی ،ج 1 ،ص 625)

غذای پنداری

آثار مفید آمیزش وقتی ظاهر می­ شود که عشق و دوستی بین زن و شوهر وجود داشته باشد. آمیزش با کسی که مورد علاقه نیست یک نوع اسراف و اتلاف انرژی است. در بسیاری از موارد، در حین آمیزش کسان ی­که از گرمای قلبی برخوردار نیستند، به ­سان مجسمه ­ای هستند و از این عمل لذت نمی­ برند و بیم آن می­رود که مرتکب حرام شوند.

البته تکرار رفتار جنسی روی پندار نقش دارد. رفتار جنسی مطلوب قادر است عشق ایجاد کند، همانطور که رفتار نامطلوب موجب تنفر می­شود. توانایی ایجاد عشق این رفتار به حدی است که حکما برای درمان بیماری عشق، رفتار جنسی مکرر عاشق با فرد دیگری را ذکر کرده­اند تا بتواند از شدت علاقه قبلی بکاهد و عشقی جدید ایجاد کند. (ذخیره ،ص304)

 درگیری پندار در دو بخش قابل بررسی است:

دوست داشتن یا نداشتن فرد مقابل

عدم امنیت حین آمیزش و انجام این عمل در محیطی ناامن

پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله) می­ فرمایند: سه چیز را از کلاغ بیاموزید: پنهان داشتن آمیزش، سحرخیزی در طلب روزی و احتیاط ورزی اورا (احادیث پزشکی، ج 1، ص 6159)

پندار نامطلوب حین آمیزش حتی در آینده فرزند متولد شده نیز تأثیرگذار است.

 پیامبراعظم (صلّی الله علیه و آله) می­ فرمایند: یا علی با هوس به زنی غیر از همسر خود، با زن خویش آمیزش مکن، زیرا از این بیم دارم که اگر برایتان فرزندی تقدیر شود، زن صفت، یا ماده و تباه مغز باشد. (احادیث پزشکی، ج 1 ،ص 607)

مرحوم محمد حسین عقیلی خراسانی می­ فرماید: در هنگام قوت بدن و ارواح و تقاضای طبیعت و در هنگام معتدل و بعد از انهضام طعام، صحبت و مجامعت با زنان طناز و شاهدان پرعشوه و ناز، صاحبان سن و بلوغ و امتیاز، جوانان در کمال صحت با هم­خوابه­های مرغوبه، بلاتعب و مشقت و اکراه و نفرت و تشویش و اضطراب و خوف، باعث تقویت ارواح و انتعاش حرارت غریزیه و امر باه و تسخین (گرم کردن) بدن است. آن­هم تسخین معتدل با وجود کثرت استفراغ منی، ضعف کمتر آورد به سبب کمال شوق و رغبت و التذاذ تمام بدان و دافع امراض کثیره است از جنون و مالیخولیا و وسواس و خیالات فاسده و غلبه خون و صفرا و امراض حادثه ازآن هردو ،به تخصیص شبان دموی مزاج را. (خلاصه الحکمه، ج1،ص 483)

غذای بویائی

استعمال بوی خوش متناسب با مزاج در آمادگی برای آمیزش بسیار مؤثر است و در طب اسلامی به آن تأکید بسیاری شده است. بوی خوش در ایجاد فرح و نشاط زن و شوهر تأثیر به­ سزائی دارد. ضمناً به­ طور مستقیم با توان هم­بستری رابطه دارد. تن آلوده و دارای بوی نامساعد باعث کاهش توان جنسی می ­شود.

پیامبر اعظم (صلّی الله علیه و آله) می­فرمایند: بوی خوش قلب را استواری می ­بخشد و بر توان هم بستری می­ افزاید. (احادیث پزشکی، ج 1 ،ص 619)

به­ طور کلی بوی دهان در این مقوله اهمیت بیشتری دارد. بوی بد دهان باعث بروز تنفر و بی­ میلی نسبت به ادامه آمیزش می­ شود و بوی خوش آن فاکتوری برای برتری شمرده شده است.

پیامبر اعظم (صلّی الله علیه و آله) : بهترین زنان امتم کسانی هستند که دهانشان خوشبوتر باشد. (هنر همسرداری، ص 319)

غذای لمس

یکی از نیازهای اساسی زن لمس و نوازش است. وقتی زن در آغوش گرفته شود احساس نشاط و شادی می­ کند. ملاعبه و ملامسه مقدمات اوج لذت را برای طرفین فراهم می­آورد. تماس جنسی بدون تماس بدنی برای هیچ کدام از زن و شوهر خوشایند نیست.

ملاعبه قبل از نزدیکی از دستورات اکید پیامبر اعظم (صلّی الله علیه و آله) می­باشد.

امام رضا (علیه السّلام) بر شوهری که بدون مقدمات وارد بستر همسرش گرددد سه بار لعنت فرستاده اند. (رساله ذهبیه)

تماس جنسی

آخرین مرحله از آمیزش تماس جنسی است. تماس جنسی قبل از رعایت تمهیدات ذکر شده تأمین­ کننده کلیه نیازهای زن و مرد نیست.

از آنجا که زمان رسیدن به ارگاسم (اوج لذت جنسی) در زنان طولانی­ تر از مردان است هماهنگ­ کردن زمان­ های انزال ضروری می­باشد.

زمان انجام تماس جنسی وقتی است که زن و مرد هر دو آماده باشند و شهوت زن نیز همانند مرد، به هیجان آمده باشد که علامت آن تغییراتی در چشم به شکل سرخی و تغییرات تنفس می­باشد. چنین آمیزشی منجر به بارداری خواهد شد. (خلاصه الحکمه، ج 2، ص 901)

می­ توان نتیجه­ گرفت که بسیاری از ناباروری­ ها با آموزش صحیح آمیزش، درمان شده و نیازی به درمان­های داروئی و غیرداروئی ندارند.

امام رضا (علیه السّلام) می ­فرمایند: با همسرت نزدیکی مکن مگر آنکه با او بازی کنی و پستان­های او را بمالی، چراکه اگر چنین کنی آب او آب تو در هم آید و همانند آنچه تو از او می­ خواهی از تو بخواهد و این در چشمانش هویدا شود. (احادیث پزشکی، ج2، ص 623).

چنین آمیزشی نیاز طرفین را برآورده کرده و بین زن و شوهر مودت و الفت پدید می­ آورد.

بیشترین ضرر آمیزش شتاب­زده و بدون رعایت آداب متوجه زنان می ­شود، به دليل اين­که زمان انزال در زن طولانی­ تر از مرد است. درصورت عجله در تماس جنسی زن تحریک شده اما به ارگاسم نمی­ رسد و اگر عمل نزدیکی تمام شود، نیاز زن برآورده نشده و تخلیه برای وی صورت نمی­ گیرد. این قضیه باعث احتباس مواد ترشح شده (به دلیل تحریک) در بدن او می­ گردد که تکرار آن در طی زمان طولانی باعث بروز عوارض جبران ­ناپذیری در بدن زن خواهد شد.

طبق آمار وزرات بهداشت 23 تا 43 درصد از خانم­ها در زمان نزدیکی به ارگاسم نمی ­رسند که ممکن است موجب بروز مشکلات خاص زنان مثل کیست ­ها و سرطان­ های تخمدان و پستان گردد. اثبات دقیق اين موضوع نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

به­طور کلی از آنجا که بین رضایت زناشوئی و رضایت از زندگی ارتباط مستقیم وجود دارد ، توجه به این قضیه می ­تواند از بروز معضلات جسمی، روانی و اجتماعی پیشگیری کند. چراکه زن اگر شرم و حیا داشته باشد نیاز خود را سرکوب می­کند، درغیر این­ صورت احتمال ارضای نیاز از طرق دیگر وجود دارد که زمینه­ ساز مفاسد اجتماعی است.

پیامبر خدا (صلّی الله علیه و آله) می­ فرماید: اگر کسی از شما با همسر خویش آمیزش کند،کناره نگزیند تا هنگامی که نیاز زن را هم برآورد، چنان­که خود دوست دارد که نیازش برآورده شود. (احادیث پزشکی، ج 1، ص 623)

زمان اقدام به نزدیکی

امام رضا (علیه السّلام) می­ فرمایند: جز از سر چیرگی شهوت آمیزش مکن. (احادیث پزشکی، ج1، ص 611)

آمیزش بدون چیرگی شهوت و پر بودن مجاری منی تخلیه طبیعی نخواهد بود و موجب کاهش نیروی جسمانی خواهد شد. پس طبیعی است که ایجاد شهوت کاذب از طریق دیدن فیلم ­های مبتذل یا مصرف دارو مضرت ­بخش است. زمان مناسب متعادل برای انجام نزدیکی هر سه روز یک بار توصیه شده است. (خلاصه ­الحکمه، ج 1، ص 486)

توصیه ­های پس از آمیزش

بعد از اتمام نزدیکی دستوراتی جهت ادرار کردن و تخلیه مثانه، شستن شرمگاه، غسل­ کردن و مصرف عسل داده شده است تا علاوه بر تأمین انرژی از دست رفته و پاکیزگی از بروز بیماری­ های پروستات و مثانه پیشگیری به عمل آید. 

نقش روابط صحیح زناشویی در پیدایش فرزندان سالم از نظر جسمی و روحی

یکی از مهم­ترین اهداف ازدواج ایجاد فرزند است و آرزوی همه خانواده­ها داشتن فرزندانی سالم و صالح می­باشد. 

«ربنا هب لنا من ازواجنا و ذریتنا قره اعین و اجعلنا للمتقین اماما: پروردگارا! به ما از همسران و فرزندانمان آن ده که مایه روشنی چشمان ما باشد و ما را پیشوای پرهیزگاران گردان.» ( فرقان آیه 74)

شرایطی مثل زمان نزدیکی، مکان آن، وضعیت جسمی زن و مرد، نحوه آمیزش، پندار افراد حین آمیزش، آرامش طرفین یا اضطراب آنها و پاکی و طهارت زن و مرد در خصوصیات جسمی، شکل ظاهر، بیماری­ های پس از تولد، ویژگی­های روحی و در یک کلمه سعادت و شقاوت مولود نقش اساسی دارد که اطلاع از آن در پیدایش جامعه سالم اثر مستقیم دارد.

این مبحث در سه مقوله قابل بررسی است:

نقش وراثت

اهمیت وراثت در شکل­ دهی ویژگی­ های جسمی و شخصیتی کودک بر هیچ کس پوشیده نیست.

پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله) می­ فرمایند: برای نطفه­ های خود بهترین رحم­ ها را برگزینید، چراکه زنان فرزندانی همانند برادران و خواهران خود به­ دنیا می­ آورند. (حکمت­نامه کودک، ص 39)

وراثت از طریق ژن و غیر ژن (از طریق شیردهی) در جسم و روان فرزند ثأثیرگذار است.

نکته قابل­ توجه این که آرامش زمان آمیزش و نحوه جایگزینی نطفه در رحم در شباهت نوزاد به پدر و مادر و یا اطرافیان نقش دارد.

غذای حرام

تحقیقات زیادی در مورد نوع غذای مصرفی پدر و مادر و نقش آن در سلامت جسم و خلقیات نوزاد صورت گرفته اما در طب رایج به تاثیر غذای حرام توجهی نشده است.

در شرع مقدس به پرهیز از غذای حرام سفارش شده و مولود حاصل از آن را با مشارکت شیطان می داند.

امام صادق (علیه السّلام) می­فرمایند: اثر (درآمد حرام)، در نسل آشکار می­ گردد. (حكمت­نامه كودك، ص51)

همان­طور که می­ دانید علم طب با گروه زیادی از بیماری­ هاي روانی و ناهنجاری­ های جسمی مادرزادی مواجه است که علت آن نامشخص است. چه­ بسا اگر در مورد خوراک حرام و مسائل پیرامون آن بررسی شود، باب جدیدی پیرامون آن به دست آید.

نقش زمان، دعا و حالات در آمیزش

آمیزش به قصد بچه­ دارشدن در زمان­های زیر منع شده و عامل پیدایش بیماری دانسته شده است:

زمان قمر در عقرب؛ شب اول، وسط و آخر ماه قمری؛ هنگام خسوف و کسوف؛ زمان زلزله؛ وقت طلوع و غروب آفتاب؛ در اوج گرما و سرما؛ نیمه شعبان و شب عید قربان؛ شب چهار شنبه.

آمیزش به قصد بچه دار شدن در مکان­های زیر منع شده و عامل پیدایش بیماری دانسته شده ­است:

زیر تابش مستقیم نور خورشید؛ زیر درخت میوه ؛ روی پشت بام خانه؛ جایی که دیگران حضور دارند.

همچنین است حالات زیر:

در حال احتلام و بدون انجام غسل؛ در حالت ایستاده؛ زمانی­که فرد با واکنش­های روانی مثل خشم و غم بسیار روبرو است؛ موقع فشار ادرار و مدفوع؛ بعد ازپاکسازی بدن به روشهایی مثل اسهال و استفراغ و خون­گیری مثل فصد و حجامت (حکمت­نامه کودک، ص67-65، خلاصه الحکمه، ص484، قانون، ج3 ،ص227-226)

نتيجه ­گيري

اسلام تأکید بسیار زیادی بر تشکیل خانواده دارد که برخی از علل آن در مباحث فوق بررسی شد.

پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله) می­ فرمایند: در اسلام هیچ بنائی نزد خداوند متعال دوست­ داشتنی ­تر از ازدواج نیست. (حکمت نامه کودک، ص 20)

آرامش درونی، لذت زندگی و تأمین خواسته ­های روحی قادر است که پیوند زناشوئی را محکم ­تر کند و بی­ توجهی به این مسائل موجب پیدایش خصومت بین زن و مرد و چه بسا منجر به جدائی و طلاق شود.

این قضیه تا این حد مهم است که امام باقر (علیه السّلام) می­ فرمایند: هر وقت مرد اراده نزدیکی او نماید، او (زن) مضایقه نکند، اگرچه بر پالان شتر باشد (هنر همسرداری، ص 145)

در بررسی دادگاه­ های خانواده درمی­ یابیم که اکثر آمارهای طلاق در زمان حاضر به دلیل عدم ارضای جنسی است و این قضیه منشأ بسیاری از انحرافات جنسی، اجتماعی و حتی اعتیاد می­ باشد. توجه به رفتار جنسی فرد و رفع نقایص و اشکالات آن در برطرف ساختن معضلات روحی، جسمی و روانی افراد خصوصاً هنگام مراجعه به طبیب طب سنتی حائز اهمیت است و بدون اصلاح آن قطعاً درمان کامل امکان­ پذیر نخواهد بود.

طبیب معالج باید از مسائل جنسی و لذت آمیزش سوال کند و پرده پوشی در این مورد باعث آسیب مردم و اجتماع خواهد شد چراکه این مسئله با تولید نسل ارتباط مستقیم دارد و پیدایش فرزندان سالم تا حد زیادی در گرو سلامت رفتارهای حین تشکیل نطفه می­باشد.

اسلام دین کاملی است که به تمام زوایای زندگی انسان توجه کرده است و الحق که در این زمینه چیزی را فروگذار نکرده است.

مقاله فوق فقط گلچینی در حد بضاعت نگارنده از دستورات بسیاری بود که در این زمینه داده شده است و لازم است که تحقیقات جامعتری صورت پذیرد چراکه هر حدیث یک ایده و راه­کار جدید در این زمینه معرفی می ­کند که در سعادت فرد تأثیرگذار است.

امید است که مورد توجه حق تعالی قرارگیرد.

پی­ نوشت­ها

1- تطهیر جنسی: این کلمه برگرفته از مقاله ویژگی­ های عمومی طب اسلامی نوشته استاد حسین خیراندیش است که در قسمت ارکان درمان در طب اسلامی بحث شده است.

منبع :

1-ابو علی سینا ;قانون در طب ; کتاب سوم ;سروش ;  تهراندوم ;1370

2-پاک نژاد سید رضا اولین دانشگاه و آخرین پیامبر اسلامیه تهران 1361

3-جرجانی سید اسماعیل ذخیره خوارزمشاهی بنیاد فرهنگ ایران بی جا بی تا

4-حر عاملی سیخ محمد بن الحسن وسائل الشیعه آل البیت بیروت اول  1413 ه ق

5-صدری مازندرانی حسن هنر همسر داری مشهور قم اول 1384

6-عقیلی خراسانی شیرانی محمد حسین خلاصه الحکمه اسماعیلیان قم اول 1385

7-محمدی ری شهری محمد حکمت نامه کودک دار الحدیث قم اول 1385

8-محمدی ری شهری محمد دانش نامه احادیث پزشکی دار الحدیث قم چهارم 1384

9-خیر اندیش حسین ویژگیهای عمومی طب اسلامی

10-منتظر رضا طبقه بندی ناتوانی جنسی و درمان آن در طب اسلامی سنتی

طب شیعه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *